VU kijkt echt verder

De VU kent sinds kort een ambitieus instellingsplan: “VU is verder kijken”. Om de ambities die daarin worden geformuleerd waar te maken, zijn zes programmacommissies ingesteld. Rob Neutelings is manager van de programmacommissie Bedrijfsvoering. Op zijn blog op het VU-intranet schrijft hij:

“Dit blog mag zich verheugen op steeds meer lezers – Silvester Draaijer en Rob van Leeuwen zijn werkzaam bij het team ICT en Onderwijs van het Onderwijscentrum en zij zijn grote voorstanders van een ’vernieuwingsslag’ in de IT. Het blog hieronder is geïnspireerd op een e-mailwisseling met hen.

In mijn eigen woorden: biedt de VU wel de goede faciliteiten op IT-gebied? Hoe kan het zijn dat docenten en studenten alternatieven zoeken voor de VU-systemen, denk aan Twitter, Facebook, WordPress, Google docs, DropBox etc. Zij gebruiken hier verschillende mobiele apparaten voor als smartphones en tablets. Hoe reageert de VU hierop? Willen we dit faciliteren? Of gaan we eigen applicaties aanbieden?

Neem een applicatie als Blackboard. Moeten we dat in zijn alle functionaliteit (op termijn) vervangen, of stappen we over naar een kleine kernapplicatie? We zouden in dat laatste geval als VU gestandaardiseerde koppelingen kunnen maken vanuit hier naar toepassingen ‘in de cloud’. Dit zijn applicaties die tegen weinig kosten (of gratis) gebruikt kunnen worden op internet. Zo kun je met verschillende auteurs uitstekend werken aan het zelfde document in Google Docs – zonder dat je een ingewikkeld versiebeheer hoeft te doen. Verschillende universiteiten werken al met ‘productivity-omgevingen’ zoals UU met Google Apps, UvT met Windows 365. Maar ook ZIMBRA en ZOHO zijn interessant. Stuk voor stuk oplossingen die veel functionaliteit bieden aan docenten en studenten. Kijk ook eens op: https://ictenonderwijs.wordpress.com/.

De programmacommissie bedrijfsvoering heeft als motto gekozen: Wat je moet doen, doe je goed en zo goedkoop mogelijk. Om te achterhalen ‘wat je moet doen’ is het van belang om in gesprek te komen met wetenschappers en studenten om te zien waar hun wensen liggen (en natuurlijk zijn ook een aantal wettelijke verplichtingen). Ik begrijp dat de ontwikkelingen en mogelijkheden in de IT zo snel gaan dat dat ingewikkeld is. Maar toch: een basissysteem met daarin een aantal standaardkoppelingen naar buiten en medewerkers en studenten daarin vrijheid geven om ‘in the cloud’ te gaan zou mogelijk moeten zijn. Dat betekent dat we als VU niet meer alles regelen; maar studenten en medewerkers stimuleren om naar buiten te gaan en daar functionaliteit te vinden.”

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder ICTO, Onderwijscentrum VU, VU

6 Reacties op “VU kijkt echt verder

 1. Blackboard vervangen!?!
  Dit zullen docenten leuk vinden. Weg elektronisch lessen, weg elektronische toetsen 😦
  Uiteraard gebruik ik Google docs, Twitter, Dropbox, Blog, etc. (allemaal gratis), NAAST de elektronische leeromgeving van Blackboard (niet gratis). Onderwijs mag toch wel iets kosten?

 2. Rob van Leeuwen

  @Eus: natuurlijk mag onderwijs iets kosten. We zeggen dan ook niet dat er niets in de plaats van Blackboard wordt aangeboden. We zeggen dat dezelfde functionaliteit goedkoper kan worden aangeboden door een slimme combinatie van een open, duurzame kernomgeving en allerhande cloudtoepassingen. Zie ook http://www.onderwijscentrum.vu.nl/nl/dienstenaanbod/intern/onderwijsvernieuwing/next-dlo-vu/index.asp

  • @Rob
   Kan ik mijn elektronische lessen en elektronische toetsen in Blackboard blijven gebruiken in de slimme, goedkope cloudtoepassingen?

   • Rob van Leeuwen

    @Eus
    We laten onze docenten niet in de kou staan bij een eventuele overgang naar een andere DLO. Lesmateriaal en digitale toetsen zijn in verschillende omgevingen te bouwen. Gelukkig maar!

 3. Volgens mij onderschatten onderwijskundigen dit probleem.
  Een toets maken in Blackboard kost docenten veel tijd. Zij bedenken zich als die toets onbruikbaar wordt in de gratis elektronische leeromgeving van Facebook.
  Daarom zul je docenten expliciet de garantie moeten geven dat al het werk dat zij in Blackboard steken niet is weggegooid als de onderwijsinstelling besluit over te stappen op een goedkopere elektronische leeromgeving.

  • silvesterdraaijer

   Eus, Rob,

   Ik vind dat Eus een goed punt heeft. In mijn beleving is het ook heel belangrijk om ‘garanties’ te geven. De garantie die we in petto hebben is dat op basis van IMS QTI uitwisselingsformaten het redelijk goed mogelijk is om vragenbanken uit Blackboard te halen en over te zetten naar andere systemen. De meeste systemen die ik ken ondersteunen deze standaard. Dat wil zeggen: zolang het om Juist/Onjuist, MC en MR vraagtypen gaat in ieder geval.

   Voor elke docenten met een Blackboard vragenbank zal een dienst/service of zeer duidelijke handleiding beschikbaar moeten komen om dit omzetten zo soepel mogelijk te laten verlopen natuurlijk.

   Mocht het ooit zover komen om te wisselen van systeem, dan zullen deze acties in gang gezet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s